dijous, 15 de maig del 2008

cargol


Caragol o Cargol pot tenir els significats següents:
Anatomia: És una de les tres cavitats internes de l'orella, que té forma en espiral. Vegeu Còclea.
Cultura popular: Desfilada amb cavalls al voltant d'una plaça en les festes majors de Menorca. Vegeu Caragol (Menorca).
Enginyeria: Per la seua forma similar a l'animal, qualsevol barra cilíndrica amb guies concèntriques, utilitzada en premses o per a unir o fixar dues o més peces. Vegeu Caragol (enginyeria).
Zoologia: Qualsevol dels mol·luscs de la classe gastropoda. Aquests animals tenen la característica de la torsió i per tenir la closca en espiral. Vegeu gastropoda o per als tipus terrestres més reconeguts, caragol de terra i cargol punxenc.
El terme caragol o cargol es fa servir per a objectes en forma d'espiral: escala de caragol, un caragol de cabells, etc. El terme caragols s'utilitza informalment per a referir-se als diners.
Obtingut de «http://ca.wikipedia.org/wiki/Caragol»
El seu cap és proveït de quatre tentacles; els inferiors són petits, i els superiors, més llargs; hi porten dos ulls simples a l’extrem.El peu és de forma allargada i porta una glándula mucosa que segrega la bava.El pulmó, situat a la cavitat pal.leal, s’obre a l’exterior pel pneumostoma.
COSTUMS
En les èpoques desfavorables, a l’hivern i en períodes de secada es fiquen dins la closca i en tapen l’obertura amb una membrana, l’epifragma, que fabriquen a base de mucus sec i més o menys carregat de materia calcaría.
Són hermafrodites, i cap a la primavera o durant l’estiu fan la posta en petites concavitats del sòl, i l’abandonen tot seguit.

HABITAT
Viuen en ambients humits, són fitòfags i sovint fan destroces a les hortes i als jardins.

ESPÈCIES
Hi ha una gran quantitat d’espècies repartides per tot el món, algunes de les quals són comestibles.
A Catalunya les espècies més corrents són:
Cargol de vinya.(Helix alonensis)
Cargol sapenc.(Helix aspera)
Cargol jueu.(Helix candidísima)
Cargol moro.(Helix lactea)
Cargol de camp.(Helix nemoralis)
Cargol bover.(Helix pomatia)

GASTRONOMIA
Els més apreciats gastronòmicament són el cargol sapenc i el cargol bover. La utilització dels cargols com a aliment sembla que data de l’època romana.
Abans de cuinar-los, cal sotmetre’ls a un dejuni a fi que eliminin el contingut intestinal amb posibles substancies tòxiques per a l’home. Després hom els renta amb aigua salada.